De Wereld van CI

Sinds ik mijn CI heb is er een Wereld voor mij open gegaan

Hoe lang bestaat een CI al?

 

 

Professor Graeme Clark uit Australië: De uitvinder van de CI merk Cochlear.In 1969 werd de jonge Graeme Clark door zijn hechte relatie met zijn dove vader, geïnspireerd om onderzoeken te doen naar mogelijkheden van een elektronische Inplanteerbaar hoorapparaat.

In de jaren ’60 werkte hij als onderzoekprofessor bij de Universiteit van Melbourne in Australië, kwam Professor Clark op een wetenschappelijk document. Hier in werd beschreven hoe een zwaar dove persoon door elektronische stimulatie waar nam. Dat was voor hem de reden om verder onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een elektronische inplanteerbaar hoorapparaat: een implantaat van het Slakkenhuis.

Hoewel het creëren van een implantaat onmogelijk leek te zijn, wijdde Professor Clark jaren aan zijn onderzoek en ontwikkeling. Zijn collega’s zeiden dat een implantaat van het slakkenhuis niet zou werken omdat het binnenoor ook ingewikkeld was. Andere zeiden dat er onbekende risico’s waren. Er waren ook gebrek aan financiering en de technologische middelen. Maar dat er een kans was om een zwaar dove persoon weer geluid te geven; spoorde hem aan om door te gaan. Na een zoektocht is hij een decennium verder en werd een test gedaan. In 1978, vond de eerst implantaat chirurgie van het slakkenhuis plaats. En het werd een succes het CI Cochlear Implantaat was geboren. Zijn doel van CI was: een CI met meerdere kanalen te ontwikkelen en het over de hele wereld ter beschikking te stellen. Hij heeft zijn doel nu inmiddels wereldwijd bereikt, er zijn nu anno 2006 wel meer dan 60.000 CI dragers.

Professor Clark is nog actief betrokken bij de vordering van Implantaten van het Cochlear. In 2004, werd hij de directeur van het Instituut van het Bionic Ear, een onafhankelijk, zonder winstbejag, medisch onderzoekorganisatie die partners zijn met Cochlear. samen, blijft Professor Clark en van het Cochlear nieuwe wegen in technologie onderzoeken en verbeteringen leveren die doven helpen met meer duidelijkheid en gemak van horen.


Graeme Clark Award:

Deze prijs wordt toegekend aan een student die een cochlear implantaat draagt. In 2005 was het Annelies Kusters zelf student en CI-draagster, heeft deze Award gekregen.

Er worden nu jaarlijks Graeme Clark Award’s uitgereikt. De prijs is ter waarde van 10.000 euro.
 


De geschiedenis van de CI afgelopen 20 jaar.     


 

Bron: Internet en Cochlear ltd.
(Deze informatie heb ik zo goed mogelijk vertaald.)


1967: De jonge Graeme Clark wordt geïnspireerd door zijn dove vader om onderzoek te doen om dove weer geluid te kunnen geven.

1970: Dr. Graeme Clark wordt benoemd tot Professor en voorzitter, op de Universiteit van Melbourne.

1977: De 2 ingenieurs Jim Patrick en Ian Forster hebben een schakelschema ontworpen om voor één van de tien stimulatiekanalen afzonderlijk kunnen laten werken.

1978: Het eerste meerkanaals onderszoeks-implantaat stimuleert verschillende delen van de cochlea waardoor efficiënt toonhoogtes kunnen worden overgedragen, wat van belang is voor het verstaan van spraak. De eerste CI-drager is Rod Saunders. Weken later is hij succesvol ingeschakeld. Het succes van de gebeurtenis wordt aangekondigd in een persmededeling: Alle 10 elektroden werkten, hij erkende het wijsje van Waltzing Matilda, en bevond zich aan veel aandacht.

1979: Een medische apparatengroep, Nucleus, wordt geïnteresseerd in het werk van Professor Clark. Uiteindelijk, zouden de Nucleus en Cochlear (het bedrijf werd officieel gevormd in de jaren ’80) en de Australische Overheid partner een commercieel beschikbare implantaat ontwikkelen en zouden het aan de markt brengen. En nu is het muliti-kanaal implantaat van Cochlear ltd.

1982: De eerste technologie met titanium behuizing, die nu bij voorkeur door andere producenten wordt gebruikt. Deze omsluit, beschermt en dicht implantaatonderdelen af en voorkomt zo breuken zoals bij ceramische behuizing. De enige 22-kanaals implantaattechnologie in de sector. Ontwikkeld voor de directe stimulatie van de zenuwen in de cochlea, effectief en efficiënt.

De eerste commerciële implantaat Nucleus (de Nucleus CI22) was bij de Universiteit van Melbourne. De ontvanger was Graham Carrick van 37 jaar.

1984: De eerste Nucleus Implantaat van het Cochlear, die in Europa wordt uitgevoerd. De procedure werd gedaan door Prof. Ernst Lehnhardt, van Hanover.

1985: Het eerste systeem dat is vrijgegeven door de FDA voor het gebruik door volwassenen vanaf 18 jaar. FDA-goedkeuring vereist dat is voldaan aan strenge veiligheidseisen en voorgeschreven normen en garandeert kwaliteit in prestatie.

In 1985 werden er 2 jongen kinderen met een CI geïmplanteerd. Dat zijn: Scott Smith 10 jaar is het eerste kind en en het tweede kind: Bryn Davies van 5 jaar. Prof. Graeme Clark heeft nog steeds contact met ze.

1989: Nucleus introduceert de nieuwe Mini Nucleus 22. Deze is kleiner en lichter dan de vorige Nucleus 22. En deze heeft betere prestaties en door de grote van het toestel geschikter is voor kinderen.

1990: Het eerste systeem dat is goedgekeurd door de FDA voor het gebruik voor kinderen. Het Nucleus implantaatsysteem van Cochlear beschikt over de volledige FDA-goedkeuring voor zowel volwassenen als kinderen en is daarmee het meest geaccepteerde systeem.

1997/1998: Het eerste MRI-veilige implantaat – Esprit - tot 1,5 tesla. Door de verwijderbare magneet kunnen indien nodig krachtige MRI-scans, die van belang zijn voor de diagnose van veel soorten letsel en de lichamelijke conditie, worden uitgevoerd.

Het eerste implantaat waarmee Neurale Respons Telemetrie (NRT) kan worden uitgevoerd. Met NRT kan de respons van de gehoorzenuw bij elektrische stimulatie objectief worden gemeten. Dit geeft u de zekerheid dat de gehoorzenuw zoals verwacht reageert op het systeem.

De eerste meerkanaals AHO-spraakprocessor. Een spraakprocessor die geheel achter het oor wordt gedragen bevrijdt de gebruiker van lange snoeren en grote delen.

In 1998 zijn er 20.000 volwassenen met een CI en meer dan 10.000 kinderen met een CI.

2000: Introductie van de bekroonde Nucleus 24 Contour permodiolaire elektrodebundel. Ontwikkeld om de kwetsbare structuren van de cochlea te beschermen, wat van essentieel belang wordt geacht voor het behoud van het aanwezige gehoor.

De Esprit Nucleus 22 is dan voor de 4e keer verbeterd.

2001: Cochlear Nucleus krijgt een onderscheiding voor het uitstekende ontwerp van CI.

2002: De ESPrit 3G is de eerste AHO-spraakprocessor met een ingebouwde luisterspoel. Gemakkelijk telefoongesprekken voeren met een druk op de knop zonder lastige snoeren of hulpstukken.
Ook werd er een nieuwe Nucleus 24 contour implantaat geïntroduceerd. De contour heeft nu een Softtip die ontworpen is om de gevoelige slakkenhuisstructuren te beschermen.


2003: Professor Clark ontvangt een onderscheiding. Professor Clark wordt een erekameraad van de Koninklijke maatschappij van geneeskunde. Hij neemt zijn plaats onder andere wetenschappers met inbegrip van Sigmund Freud, Charles Darwin en Louis Pasteur.

2004: De 5e verbetering op de ESPrit 3G voor Nucleus 22. Er zijn nu van Nucleus wereldwijd meer dan 60.000 Nucleusdragers.

2005: Er komt een nieuwe AOH-toestel uit de Nucleus Freedom. De 4de generatie van Cochlear Implantaat

De eerste spatwaterbestendige spraakprocessor. De Nucleus Freedom spraakprocessor is zó geconstrueerd dat hij spatwaterbestendig is en bestand is tegen overmatige transpiratie en vocht. De eerste spraakprocessor die BEAM technologie gebruikt. Beam is zó ontworpen dat hij zich richt op geluiden die komen van recht voor de luisteraar en de overige geluiden zachter maakt door gebruik van richtingsgevoelige en niet richtingsgevoelige microfoons

2006: Van Cochlear, de Nucleus® Freedom™ spraakprocessor, is nu beschikbaar voor de vorige generatie Nucleus 24 implantaten. De Freedom spraakprocessor is ook voorzien van twee nieuwe optionele accessoires: een lithium-ion Rechargeable Battery System™ (heroplaadbaar batterijsysteem) en een kleinere,lichtere, 2 zink-lucht Mini BTE Controller™ mini AHO-bedieningsdeel (BTE). Deze is 12% korter dan de huidige Freedom.


Indien er weer nieuwe informatie beschikbaar zijn over de ontwikkeling van Cochlear zal ik deze hier weer vermelden.

 

Bron: Cochlear